Коли под наем Хисаря

Home » Коли под наем Хисаря
Място на наемане Място на наемане
Дата на наемане
Място на връщане Място на връщане
Дата на връщане

Полезно и интересно за Хисаря

Кратка история на Хисаря

Хисаря има богата история. Прекрасният климат и минералните води са били основната причина, древните хора да се заселят на това място. Тук е съществувало селище V-VI хилядолетия пр. Хр. Около минералните извори са издигнати лечебно-религиозни светилища, наречени нимфеуми. След като римляните завладяват провинция Тракия през 46-та година, около минералните извори се застроява селище, което е признато за град от император Диоклециан през 293-та година. Прочетете повече за Хисаря.

Крепост „Хисаря“

Крепостта “Хисаря” са останки от древния Диоклецианопол. Те са едни от най-добре запазените от античността. Дължина им е малко над 2300 метра. Запазени са и четирите порти, като най-внушителна е южната порта – наречена с името „Камилите“. През южната порта е бил пътя към днешния Пловдив, поради което тя е била главния вход на крепостта. На височина е била 13 метра ,а в близост до нея е имало казарми за гарнизона на крепостта. Над 40 бойни кули са отбранявали крепостта. Стената на Диоклецианопол е била разрушава, достроявана и възстановявана многократно.

Старохристиянски базилики

В Хисаря са намерени и проучени общо 9 раннохристиянски базилики, но само 3 от тях са експонирани и позволяват посещения. Те отразяват развитието на християнската базиликална архитектура през IV – VI век. Базилика номер 1 се намира южно от крепостта “Хисаря”. Тя е единствената двукорабна базилика разкрита в България. Базиликата се датира от средата на V век. Базилика номер 3 е на около 120 метра южно от главната крепостната порта, наричана още “Камилите”. Построена е през втората половина на IV век като трикорабна. Има тристранна абсида отвън и полукръгла отвътре. През V век е разрушена от хуните, но през VI век е възстановена. В базиликата е открит надпис посветен на Св. Стефан. В момента надписа е в Археологическия музей в града. Разгледайте всички базилики с кола под наем в Хисаря.

Спорт в Хисаря

Хисаря е почти изцяло курортен град, по тази причина ще намерите по-малко възможности за спорт. Това което можем да ви предложим като по-натоварващ спорт е тенис на корт. Има още няколко подобни, но по-предпочитаните в Хисаря са конна езда, обиколки по екопътеки, полети с парапланер или спортен риболов. Ако предпочитате да бягате сутрин, разгледайте спортен комплекс “Крепост”.

Спа хотел „Хисар“

Заповядайте в спа хотел “Хисаря”, ако ви трябва лечебна почивка. От хотела предлагат даже хипербарна камера като това е само малко част от лукса, който може да изпитате на това място. Дори да не излизате и да обикаляте града, ще може да правите най-различни активности като боулинг, тенис на корт. Даже може да си плувате в открития или в закрития басейн.

Конна база „Ездул“

Едно от по-интересните места в Хисаря е конна база “Ездул”. Елате на гости на Мириан, Команш, Манеж и Мая. Това не са хора, а конете които може да яздите като пристигнете. Предлагат се най-различни времена за яздене, като минималното е 10 минути. Има даже каручка. Може да се възползвате от инструктор при езда. Има опция да запазите обиколка на планина Средна Гора за 8 дена.

Работно време
  •  Понеделник – Събота: 09:00 – 18:00
  •  Неделя: Затворено

Телефон за връзка

 +359884445055

Такси за тази локация

  •  Вземане: 30 EUR
  •  Връщане: 30 EUR
  •  Ранно вземане: 55 EUR
  •  Късно връщане: 55 EUR
Copyright © VIVORENT - Your Car Rental ® 1995-2024. All rights reserved