Тепетата на Пловдив и с какво са известни?

Home » Тепетата на Пловдив и с какво са известни?
VIVORENT logo

Снимка на Mariusz Godlewski от Pixabay

Пловдив или „Градът под тепетата“ е един от най-старите градове в България. Някои хора също мъ казват „културната столица на България“. Има много начини да го опишем, но това за което ще говорим в тази статия са 7-те му тепета. Но първо, какво е тепе? Това е възвишение или хълм, но на тези в Пловдив може да откриете останки от древни постройки или поне на някои от тях.

Джендем тепе – Младежки хълм

В превод, Адския хълм се издига на 300 метра надморска височина и е най-високото от тепетата на Пловдив. Преди да стигна името „Младежки хълм“ е преминало през „Хълм на духовете“ и „Хълм на минзухарите“.

Защо да го посетим?

През последните години хълмът се превърна в място за фестивали и концерти. Редовно се правят бирени фестове и доста музиканти са свирили тук. Най- известния фестивал, които се провежда на тепето е „Shake that хълм“. Изключително много хора са правили концерт, а и ще продължават да го правят.

През 2007 е реконструирана детската железницата и можете да я посетите. Влакчето има локомотив и три вагона. Започва пътуването от гара „Пионер“ и ще видите два коловоза и един светофар. Продължителността на обиколката е 25 минути и струва 1 лев. Заслужава си посещението!

Бунарджика – Хълм на Освободителите

Това е официалното име на това тепе, но е най-познато като „Альоша“ и е второто по височина в Пловдив. Освен че е перфектен за разходки, на хълма има един куп забележителности.

Паметници

Разбира се, най-известния е „Альоша“. Все пак така наричат тепето. По-малко познатите са паметника на Васил Левски и паметника на Александър II и загиналите в руско-турската освободителна война.

Още интересни места

Летния театър е място, на което се правят доста концерти. Доста познати музиканти са били поканени да изпълняват участия тук. Едни от по известните са БТР. Друго което може да се посети е църква „Свети апостоли Петър и Павел“.

Сахат тепе – Данов хълм

Може да ви е по-познато като Часовников хълм, заради Часовниковата кула, която се намира на върха му. Тя е построена през 16-ти век, висока е 17,5 метра и е една от най-старите в Източна Европа. Това е най-достъпното от тепетата на Пловдив, понеже се намира до главната улица в центъра.

Топлар тепе

На картата на немския инженер Хохщетер, хълмът е отбелязан като две тепета. Едното е Топлар тепе, което произлиза от топ, т.е.оръдие. От тук се отбелязват с оръдейни салюти официални празници. Това е южният връх. Северният е Сахат тепе.

Друго интересно

Може би почти на всеки хълм ще срещнете някакъв паметник. Тук е издигнат този на Христо Г. Данов през 1933 година. Друго интересно, което ще видите са Гроздов пазар, Евангелска съборна църква, лятно кино „Орфей“, Музеен център за съвременна история към Регионалния исторически музей.

Трихълмието – Стария град

Това е най-известното от тепетата на Пловдив. „Трихълмие“ идва от факта, че Стария град е разположен на три тепета. Старият град е пълен с история, която можете да разгледате по всяко време. Разгледайте театър, училище и много старинни къщи.

Античен театър

Този театър е част от археологическото ни културно наследство. Построен е в 90-те години на I-ви век по времето на император Домициан. Разположен е в седловината между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Има 2 ранга по 14 седалки, които са разделени с хоризонтална пътека. Театърът е имал капацитета за около 3000 зрителя.

Възрожденски къщи

През XVIII-ти и XIX-ти век, богати фамилии са решили да показват колко са богати. Наели са български майстори, които да им построят големи и хуваби къщи, което води до процъфтяването на архитектурното изкуство в Пловдив през Възраждането.

Балабановата къща

Освен в театъра, театрални спектакли и концерти се изнасят и в тази къща. Има украсен дърворезбован таван.

Дановата къща

Тук е живял Христо Ф. Данов – основателя на организираното българско книгоиздаване. Къщата е украсена със стенописи, пейзажи и портрети.

Други къщи

Къщата на д-р Сотир Антониади, къщата на д-р Стоян Чомаков, къща „Георгиади“, къща „Ламартин“/„Мавриди“, къща „Недкович“, къща „Хиндлиян“ и къща „Клианти“.

Жълтото училище

Това е училище „Св. св. Кирил и Методий“, което е първата българска гимназия. Построена е през 1868 година, а днес се посещава от Фолкорния факултет на АМТИИ.

Храмове и паметници

Когато посетите Стария град, ще имате възможността да посетите редица храмове, някои от които са построени преди цяло хилядолетие. Също може да намерите и няколко паметника по време на разходката ви.

Небет тепе

Този хълм е част от „Трихълмието“ и произлиза от думата „невбет“, което означава стража. По това, може да познаете, че хълма се е използвал, за да се охранява Стария град. Тук се намират Етнографския музей, Историческия музей, Художествената галерия и още други забележителни постройки.

Таксим тепе

Втория хълм от „Трихълмието“. Може да го чуете и като Сарай тепе. Тук се намират останки от дворци и жилища. Двореца е бил изграден по времето на цар Евмолп, а църквата е свързана с Третия кръстоносен поход.

Джамбаз тепе – Хълм на въжеиграчите

Последното тепе от „Трихълмието“. Името му идва от факта, че са се изнасяли акробатични представления в миналото. Тук може да намерите централното гръцко училище, издигнато през 1780 година. Строежа на храма „Свети Димитър“ е започнат по времето на битката при Клокотница.

Заключение

Тепетата на Пловдив са, може би, най-интересната му част. Повечето са близко едно до друго, но за някои ще трябва да пътувате. В такъв случай, може да се възползвате от нашите услуги за коли под наем. Предлагаме стандартни, икономични и луксозни модели. Процеса на наема е изключително лесен. Може да си вземете колата от офиса ни или на адрес. Запазете автомобил с VIVORENT и разгледайте всичките тепета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © VIVORENT - Your Car Rental ® 1995-2024. All rights reserved