Коли под наем Смолян

Home » Коли под наем Смолян
Място на наемане Място на наемане
Дата на наемане
Място на връщане Място на връщане
Дата на връщане

Полезно и интересно за Смолян

Кратка история на Смолян

Античният гръцки историк Херодот твърди, че смолянския край е бил населен с траки 2500-3000 години пр. Хр. В местността „Могилата“ са открити останки от късноантичен християнски комплекс, използван през V – VII век с базилика и други сгради. Османски документи от XVII-ти век, разказват за селище, съществувало на мястото на днешният Смолян. То е било носило името Езерово. След известно време, името му е сменено на Пашмакли. Прочетете още за историята на Смолян.

Художествена галерия „Смолян“

Изложбите в галерията започват от средата на миналия век. Първоначално е имало само 35 картини, но в следващите десетилетия започва инвестирането в развитие на смолянската галерия. Търсенето, съхраняването и популяризирането на изобразително изкуство я утвърждава като водеща институция в Смолян и околността. Днес колекцията от творби на български художници е с над 2200 произведения. Главната темата на картините е свързана с Родопите.

Храм „Свети Висарион Смоленски“

Смолян е един от научно ориентираните градове в България. Духовността не е силната му страна, но все пак има забележителна църква. “Свети Висарион Смоленски” е за православни християни. Църквата започва строежа си през 2002-та година и е финансиран с частни дарения за около 3.5 милиона лева. Бизнесмена Тодор Батков е допринесъл с 2/3 от цялата сума. Сградата има цели 11 камбани, а най-голямата е с маса 2 тона. 

Спортен Център „Величко Чолаков“

В Смолян ще намерите спортна зала “Величко Чолаков”. Тук ще намерите всякакви спортни съоръжения, за почти всеки спорт. Възползвайте се от зали за тенис на маса, волейбол, баскетбол, бадминтон, тренирайте бойни спортове, плуване или фитнеса в сградата. Провеждат се и активности като спорт за младите, с цел намаляване на проявите на младежта.

Хотел „Луксор“

Хотела е построен през 2006 година, а през 2016 получава награда за най-позитивни ревюта от “booking.com”. Луксор се намира близо до главната улица на града. Подходящ е както за бизнес срещи, така и за отдих или развлечение. Тук може да се възползвате от подземен паркинг, конферентна зала, сауна, фитнес, ресторант, търговски център и много други екстри.

Планетариум

Планетариумът в Смолян е най-големия в България и е главна туристическа локация в Родопите. В звездната зала на обсерваторията се представят около 50 активности, като част от тях са приказки, поезия, учебни занятия и всички са със звездна тематика. В планетариума се следят главно слънчеви петна и ежемесечно се изпращат снимки към “Sunspot Data Index” в Брюксел. Заснети са 7 слънчеви и 15 лунни затъмнения откакто съществува обсерваторията. Посетете още интересни места с кола под наем в Смолян.

Работно време
  •  Понеделник – Събота: 09:00 – 18:00
  •  Неделя: Затворено

Телефон за връзка

 +359889925566

Такси за тази локация

  •  Вземане: 45 EUR
  •  Връщане: 45 EUR
  •  Ранно вземане: 70 EUR
  •  Късно връщане: 70 EUR
Copyright © VIVORENT - Your Car Rental ® 1995-2024. All rights reserved