Коли под наем Пазарджик

Home » Коли под наем Пазарджик
Място на наемане Място на наемане
Дата на наемане
Място на връщане Място на връщане
Дата на връщане

Интересно и Полезно за Пазарджик

Кратка история на град Пазарджик

Пазарджишката община в България е населена от древни времена, както свидетелства откритието на населения и гробни могили от неолита, халколита и бронзовата епоха, особено близо до селата Юначите и Огняново. Регионът, богат на природни ресурси и разположен на кръстопът, се превърна в център на древната култура, под влияние на траките, гърците и римляните, с над 100 населени места и множество гробници и светилища.

През средновековието тук се изграждат много български крепости от стратегическо и административно значение, включително значимата крепост Баткун близо до Паталеница. През XV век Пазарджик се превръща в търговски център по международния маршрут, свързващ Европа с Малазия. През периода на османската власт той е известен като жив пазар и център на занаятите, като служи като пристанище и склад на река Марица. Прочетете повече за историята на Пазарджик.

Регионален исторически музей Пазарджик

Музеят си има собствена специализирана библиотека, фотолаборатория, реставрационно ателие, щанд за сувенири и кафене. В най-голямата жилищна сграда в Пазарджик от Възраждането, се намира етнографската експозиция на Регионалния исторически музей. Построена е през 1850 година. Собственика на къщата е Никола Христович, богат пазарджишки търговец. Историческите експозиции са преместени в специално построена сграда. Къщата е обявена за национален архитектурно-художествен паметник на културата. Вземете кола под наем в Пазарджик и посетете още исторически места.

Църква “Св. Богородица”

Църквата „Света Богородица“ е построена през 1836 г. Представлява трикорабна псевдобазилика с три портала. Централният е посветен на Света Богородица, лявия на свети Харалампий, десния на Свети Мина. Има два параклиса в женското отделение – Свети Архангел и Свети Николай. Изградена от розов риолит. Църквата е прочута със своя дървен иконостас, който е под закрилата на ЮНЕСКО. Изработен е от варено орехово дърво и е резбован с високо художествена ажурна дърворезба от дебърски майстори в продължение на десет години. Макрий Негриев Фръчковски е ръководил майсторите. Неговият гроб е зад олтара на храма.

В храма има икони от Станислав Доспевски. Иконите на църквата датират от различни времена. Някои от тях са от преди 1837 г. Най-старата е на Свети Дионисий и е от 1814 г., а най-новите са от 1914 г. Най-хубавата и ценна икона е на Св. св. Кирил и Методий, рисувана от Станислав Доспевски през 1860 г.

Спортна зала „Васил Левски“

В Пазарджик има изключително много събития свързани със спорт. За възрастни е годишния маратон “Пазарджик рън”, а за малките има “Игри по дъгата”, което е състезание с тротинетки. Това не са единствените събития, други са “300 хиляди крачки всички заедно” и “Лекоатлетичен крос”. Ако искате да потренирате спорт с топка или бадминтон, посетете спортна зала “Васил Левски”.

Хотел „Форум“

Хотела е разположен близо до центъра на Пазарджик. Предлагат се стаи с тераса, безплатен Wi-Fi и куп други екстри. В сградата има ресторант с около 80 места, конферентна зала и детски кът, ако идвате на семейно почивка с децата. В хотела има най-различни занимания и за възрастни.

Парк остров „Свобода“

Паркът е една от най-красивите забележителности в Пазарджик и региона. Той е с дължина около два километра и широчина около 300 метра. Целия парк е пълен с готини места. По време на разходката ви ще видите най-дългата пейка в България, а даже и в света. Тя е дълга малко над километър и около 2 хиляди човека могат да седнат едновременно. Ако продължите, ще стигнете до дино-кътче, където са разположени няколко динозавъра. След още малко път, ще стигнете до зоопарк.

Работно време

  •  Понеделник – Събота: 09:00 – 18:00
  •  Неделя: Затворено

Телефона за връзка

 +359884445055

Такси за тази локация

  •  Вземане: 30 EUR
  •  Връщане: 30 EUR
  •  Ранно вземане: 55 EUR
  •  Късно връщане: 55 EUR
Copyright © VIVORENT - Your Car Rental ® 1995-2024. All rights reserved