Коли под наем Велинград

Home » Коли под наем Велинград
Място на наемане Място на наемане
Дата на наемане
Място на връщане Място на връщане
Дата на връщане

Интересно и полезна за Велинград

Кратка история на Велинград

Различните открития в местността ни дават основание да вярваме, че Чепинският край е обитаван от тракийски племена още през VI век пр. Хр. Първите следи, които откриваме са от племето беси. Открити са могили, стени от села и крепости. Древните траки са ни оставили много надгробни могили. Седем от тях са в Баташкото блато, но сега са на дъното на езеро. Две могили са в местността Юндола. Има и още много разпръснати в околността. Могат да се видят развалини от тракийските селища и крепости в “Печковец”. Тази местност се намира в подножието на крепостта Цепина. Тук са намерени фрагменти от тракийска керамика и древни оръдия на труда. Прочетете още за историята на Велинград.

Плиоценски музей

Историята за създаването на музея е доста интересна. През миналия век, жителите на село Докрово са открили големи кости докато си строят къщите. Казват че са били по-големи от тези на бивол. Внимание им обръща местният учител Манол Чолев чак през 60-те години. В 1985-та година идва експедиция от Софийския университет, към които по-късно се присъединява френски екип от палеонтолози. Най-известният екземпляр в музея е Оверски Мастодонт, който е вид мамут, обитавал Европа преди около 20 хиляди години. Посетете още интересни места с кола под наем във Велинград.

Баткунски манастир

Манастирът е построен в средата на XIII век. Тогава е управлявал византийския император Михал VIII Палеолог. Сградата е възобновена през 1962 година, но през 1774 е разрушена от жителите на Кърджали. В края на XIX век е възстановена светата обител и е построена новата манастирска църква. Тя е еднокорабна, едноапсидна и без купол. Точно до нея има красива камбанария. В манастира има стая украсена със стенописи. В нея е живял известния български художник Станислав Доспевски, които по време на престоя си рисува 4 икони и 2 портрета.

Високопланински спортен комплекс „Белмекен“

За да си намерите подходящи спортове, ще трябва да пътувате малко извън Велинград. На около 20-тина километра или 10-15 минути с кола под наем има спортен комплекс, в който се провеждат доста активности. Има и паркинг. Ако си падате по планините, тук ще може да тренирате планинско колоездене, ориентиране, ски и други. Дишайте свеж въздух високо в планината.

Гранд хотел „Велинград“

Добре дошли сте в Гранд хотел “Велинград”. Едно доста специално място за отдих, релакс и лечение. Възползвайте се от двата безплатни медицински прегледа, един на идване и един преди да си тръгнете. Този лекар ще ви каже какво точно трябва да правите. Възможно е да ви препоръча физиотерапия, балнеология или най-различни процедури с минерални бани. Ако пък решите да останете в хотела, има най-различни забавления и развлечения, както за възрастни, така и за децата.

Езеро „Клептуза“

Езерото е символ на град “Велинград”. Името произлиза от гръцката дума “клептос”, което означава укривам, понеже под него има доста голямо количество вода. Езерото е най-големия карстов извор в България. Подземните води излизат на повърхността. Местността с площ около 400 хектара е обявена за защитена. В нея виреят над 280 вида растения, 260 от които са лечебни. 

Работно време
  •  Понеделник – Събота: 09:00 – 18:00
  •  Неделя: Затворено

Телефон за връзка

 +359884445055

Такси за тази локация

  •  Вземане: 45 EUR
  •  Връщане: 45 EUR
  •  Ранно вземане: 70 EUR
  •  Късно връщане: 70 EUR
Copyright © VIVORENT - Your Car Rental ® 1995-2024. All rights reserved