Пловдив – Летище

Home » Пловдив – Летище

                      Наемете кола под наем на Летище Пловдив

За всички пристигащи пътници, Rent a Car VIVORENT предлага коли под наем на летище Пловдив.
Нашите служители, ще бъдат повече от щастливи да Ви осигурят изгоден,
бърз и удобен начин да продължите пътуването до избраната дестинация. На
летище Пловдив се предлагат пълна гама от превозни средства и рентакар
услуги – от пътнически, луксозни и лекотоварни автомобили до малка и
икономична кола.

Можете да наемете кола под наем в някой от нашите офиси или да направите резервация чрез онлайн формата на нашия сайт и автомобила ще бъде доставен на място посочено от Вас ! Ако имате въпроси или колебания моля свържете се с нас, нашите консултанти с готовност ще Ви помогнат да направите перфектен избор на автомобил под наем !

Летище Пловдив

Летище Пловдив (ИАТА код: PDV, ИКАО код: LBPD) или Летище Крумово е летището на втория по големина град в България, Пловдив. Разположено е югоизточно от града и съчетава функциите на международно гражданско летище и военна авиобаза на Военновъздушните сили.

История

През 1928 година е поставено началото на гражданското въздухоплаване в гр. Пловдив с първия пробен полет СофияПловдивЯмболБургас. На 18 август 1932 година е официално открито летището на Пловдив, разположено върху 80 хектара вляво от шосето за Асеновград. През 1947 година се осъществяват временни граждански полети между София и Пловдив свързани с мострения панаир в Пловдив.

През 1948 година, месец май, е открита аерогара Пловдив със сградата на бившия Пети въздушен полк, както и бюро за продажба на билети. Открита е редовната линия София-Пловдив-БургасВарна и обратно. Първите полети се извършват със самолети на авиокомпания ТАБСОJunkers Ju 52/3m, а след това с Ли-2. По време на мострения панаир аерогара Пловдив е обслужвала по 25 самолета на ден.

На 2 май 1962 година аерогарата се премества в района на с. Граф Игнатиево.

На 13 септември 1965 година е открита новата приемна сграда. През тази година се извършва зимна чартърна програма на българската авиокомпания БАЛКАН до Берлин, Москва, Прага, Виена със самолети Ил-18, Ту-104 и Ту-114.

През 1966 година се извършва разширение на стоянката за самолети за посрещане на нуждите на зимната чартърна програма.

През тези години на новото си местоположение, аерогара Пловдив обслужва редовните вътрешни пътнически линии до Бургас, Варна, Търговище, Русе, Горна Оряховица и София, със самолети Ил-14. Разширява се и зимната чартърна програма. Аерогарата е обявявана няколко пъти за национален първенец.

През 70-те се развиват товарните полети на авиокомпания Аерофлот, които превозват оранжерийна продукция със самолети Ил-18, Ан-12 и Ту-154, като само през 1972 година са превозени повече от 5000 тона.

На 18 април 1978 година за първи път каца Ил-76, който може да превозва 40 тона полезен товар.

През 1980 година вътрешните редовни полети са прекратени, с преустановяването на полетите на самолетите ИЛ-14, но зимните чартърни полети продължават да се увеличават.

На 18 декември 1982 година каца първия самолет Ту-134
с чартърен полет от Амстердам, с което започва новото летоброене на
Летище Пловдив, което е преместено на сегашното си местоположение, в
района на с. Крумово. Изграждат се приемна сграда, технически блок, силова сграда, сграда за Ръководство Въздушно Движение, както и кула за Ръководство на Полетите.

През 2007 година
летище Пловдив достига до 104 130 превозени пътници, което е рекорд за
летището. През този период има повишаване на чартърите, от: Air Malta – Малта; Balkan Holidays Air – Лондон, Манчестър, Бирмингам, Бристъл, Кардиф, Единбург, Ийст Мидландс, Глазгоу, Хъмбърсайд, Нюкасъл, Корк, Белфаст и Дъблин.

На 23 февруари 2009
година е направена първа копка на нов пътнически терминал, чрез който
могат да се обслужат 500 хил. пътника годишно. Цената на строителството е
45 млн. лева, като в него се включва и изграждане на четири нови стоянки за самолети (така броя им достига 12), нова пътека за рулиране, паркинг и пречиствателна станция. Терминалът е проектиран от арх.Петко Йовчев.

На 1 юли 2009 година е открит новият пътнически терминал.

На 25 декември 2009 руската авиокомпания S7, започва да обслужва първата редовна, сезонна линия между Пловдив и Летище Домодедово, Москва

На 2 ноември 2010 ирландската авиокомпания Ryanair, започва редовни полети между Пловдив и лондонското летище Станстед.

На 7 май 2011 година ирландската авиокомпания Ryanair, започва редовни полети между Пловдив и Летище Бергамо, намиращо се на 45 км от Милано.

През октомври 2011 ирландската авиокомпания Ryanair,
заплаши със спиране на всички редовни линии от летище Пловдив, поради
неизпълнение на договора между Фонд за развитие на летище Пловдив
„Южната врата на България“ и нея. След изпълнение на договорът от страна на фонда, ирландската авиокомпания преустанови линията до Бергамо.

На 3 ноември 2011 ирландската авиокомпания Ryanair, започва редовни полети между Пловдив и летище Хан, намиращо се на около 120 километра от Франкфурт на Майн и Люксембург.
След неколкогодишно прекъсване, през есента на 2017 компанията поднови
полетите до летище Хан, но заради проблеми с летищния оператор, считано
от 23 март 2018, „Райънеър“ премести полетите от Хан до Порто, летище „Тревизо“ (Венеция), Валенсия и Задар – на летището във Франкфурт на Майн, а полетите до Пловдив отново бяха спрени .

На 17 ноември 2011 г. ирландската авиокомпания Ryanair, прекрати редовните полети между Пловдив и Летище Бергамо. Полетите са подновени от есента на 2017 г.

През зимния сезон на 2011/2012 г. се изпълняват чартърни линии между Пловдив и: Дъблин от Bulgaria Air; до Дъблин от Europe Airpost; до Ростов на Дон от Donavia; до Белфаст от Jet2.com.

След това в три поредни години турската авиокомпания Pegasus изпълнява полети между Пловдив и Измир в месеците януари и февруари.

Полети

Редовни линии

Авиокомпания

Град – Летище

Flag of Ireland.svg Ryanair

Flag of the United Kingdom.svg Лондон-Станстед

Flag of Russia.svg S7 Airlines

Сезонен: Flag of Russia.svg Москва-Домодедово

Местоположение

Летище Пловдив се намира на около 10 км югоизточно от град Пловдив, в землището на село Крумово, общ. Родопи. Свързано е чрез Републикански път II-86 (Пловдив-Асеновград) и Републикански път III-8601. Военната авиобаза Крумово и музеят на авиацията се облужват от железопътната спирка Маврудово по линията Пловдив – Асеновград. До пътническия терминал на летището пътува градска маршрутна линия № 2.

Летище Пловдив е единственото международно гражданско летище в Южния централен район на България.

Разстоянието до столицата на страната София е 130 km, до Варна е 400 km, а до Пловдив е 10 km.

 

 Ще се радваме да Ви посрещнем като клиенти и изпратим като приятели!

 
Copyright © VIVORENT - Your Car Rental ® 1995-2024. All rights reserved