Коли под наем Асеновград

Home » Коли под наем Асеновград
Място на наемане Място на наемане
Дата на наемане
Място на връщане Място на връщане
Дата на връщане

Полезно и интересно за Асеновград

Кратка история на Асеновград

Старото име на града е Станимака. То произлиза от гръцкото име Стенимахос. Има няколко мнения за етимологията на името Стенимахос. Едно от тях е, че произлиза от Истеомахи (Ιστιεομάχη), тъй като градът е основан след много битки (на гръцки „махи“) на преселниците от Истиеа. Истиеомахи с времето се променя на Стеимахи, Стенимахос, Станимахи и Станимака. Според други мнения, името е със средновековен произход и идва от „стеномахос“, означаващо „бой на тясно място“, тъй като градът е близо до изхода на дефилето на река Чая, тъй като на времето пътят през дефилето е бил много тесен. Прочетете още за Асеновград.

Асеновградска крепост

Средновековната крепост, която се намира на 2 километра от Асеновград е съставена от развалини. Нарича се Асеновградска крепост, защото е близо до града. Византийците са я преустроили, за да охранява Беломорския проход, но е съществувала още по времето на траките. Първите писали за крепостта за монасите от Бачковския манастир. В написаното е отбелязано, че Асеновградската крепост е имала собствена охрана и администрация. Превзета е от кръстоносците по време на Четвъртия кръстоносен поход, но през 1410г. е разрушена от османски войски. Може да посетите още забележителности като вземете кола под наем в Асеновград.

Бачковски манастир

Бачковският манастир е построен през 1083 г. от Григорий Бакуриани и Абазий, негов брат. Манастирският устав е, съставен по нареждане на основателя, е преведен на гръцки и грузински. Според него църковните власти, включително митрополита на тогавашния Пловдив, нямат право да се месят в работата на обителта, а достъпът в нея е забранен за гръцките монаси. В края на XI век в Бачково се появява Петрицонската книжовна школа. Името произлиза от съседната крепост Петрич.Там се правят преводи на текстове. Връзките на Грузия и Византия са осъществени чрез преводите на работещите в манастира книжовници. Един от тях е грузинския философ-неоплатоник Йоан Петрици, ученик на Йоан Итал. Преводаческата дейност на манастира продължава до XIV век.

Плуване

Понеже в Асеновград има аквапарк, ако плувате, лесно ще намерите къде. Аквапарк „Витус“. Намира се в краен квартал на града, но лесно се стига до там. Парка е разделен на 4 нива. В първото ниво има полуолимпийски басейн с дълбочина 2 метра, барче, заведение за бърза храна и детски басейн. Във второто ниво ще откриете ресторант-градина, детски пързалки и катерушки и кръгъл басейн с дълбочина 1 метър. В трето ниво има бар и кръгъл басейн, а в четвъртото ще намерите кръгъл басейн с уреди за воден фитнес, спортна зона за аеробика и йога на открито.

Семеен хотел „Дани“

Хотела е разположен в края на Асеновград, за да гарантира тишина и спокойствие. Ако имате кола под наем, ще стигнете до центъра за минути. Предлага се безплатно паркинг и Wi-Fi. Цените са достъпни за всеки. Ако смятате да стоите в хотела през по-голямата част от престоя си, може да се възползвате от билярда, така че няма да ви е скучно. В двора има различни занимания за деца.

Музей на палеонтологията

Музея започва работа през 1990 година под ръководството на Димитър Ковачев. Тук може да намерите над 35 хиляди кости на праисторически животни на поне 7-8 милиона години. Най-известните останки са на хипариони(големи коне), на маймуна мезопитек, единствения известен скелет на късномиоценско бодливо свинче, съблезъба котка и хиена адкрокута. Разгледайте всички интересни неща като посетите музея.

Работно време
  •  Понеделник – Събота: 09:00 – 18:00
  •  Неделя: Затворено

Телефон за връзка

 +359884445055

Такси за тази локация

  •  Вземане: 30 EUR
  •  Връщане: 30 EUR
  •  Ранно вземане: 55 EUR
  •  Късно връщане: 55 EUR
Copyright © VIVORENT - Your Car Rental ® 1995-2024. All rights reserved